• Uzgojeno u Hrvatskoj

Mrkva ljubičasta 1kg

2,50 

*Slika je simbolična

*Besplatna dostava za iznos iznad 100 €

*Jedinična cijena je 1 kg proizvoda

Opis proizvoda:

Mrkve se mogu svrstati u dvije klase,istočne i zapadne. Dolaze iz porodice Apiaceae i ima ih preko 100 vrsta. Istočne mrkve potječu iz Azije i to su obično ljubičaste ili žute s razgranatim korijenjem. Ljubičasta boja u mrkvi dolazi od pigmenta antocijana. Zapadne mrkve potječu iz Nizozemske i narančaste su boje. Boja proizlazi iz bogatstva karotena u njima. Mogu biti i bijele,žute ,ljubičaste i crvene. Mrkva je biljka s debelim mesnatim korijenom pod zemljom i pernatim zelenim lišćem iznad tla.

Mrkva je bogata prehrambenim vlaknima, antioksidansima, mineralima (Mg,K,Ca) te vitaminima C i B kompleksa. Sadrži visoku količinu šećera,u prvom redu saharozu, ali vrlo malo škroba ili masti. Tijekom prvih pet mjeseci skladištenja u mrkvi će se povećati sadržaj vitamina A i ako je zaštićena od izvora topline ili svjetlosti taj sadržaj se može očuvati još iduća tri mjeseca. Pohrana mrkve u blizini jabuka ili drugog voća koji dozrijevanjem proizvodi plin etilen potiče razvoj terpenoida u mrkvi i zbog toga postanu gorke.

Mrkva se može konzumirati na različite načine,kuhana, pečena ili sirova (juhe , variva i kolači). Sok od mrkve u kombinaciji s ciklom koristi se kao pročišćivač krvi i sprječava proljev. Ostale terapijske koristi uključuju olakšanje od astme, nervoze, vodene bolesti i kožnih bolesti.

Crna Kraljica – mrkva je kod koje se ne radi o novom uzgoju, već križanju stare vrste crne mrkve sa poznatom nam narančastom. Ona je po okusu slađa i posjeduje više betakarotena od nama poznatih vrsta mrkve. Sadrži antocijan koji je biljni sastojak zaslužan za sve ljubičaste i plave boje na koje nailazimo u prirodi; crnom vinu, crnom grožđu, plavom krumpiru, patliđanu , itd. Antocijan koji se nalazi u Crnoj Kraljici oslobađa tijelo otrovnih radikala iz stanica i sudjeluje u procesu izmjene energije u tijelu, reguliranju krvnog tlaka i preventivno djeluje na bolesti poput raka i srčanih bolesti. Visoka koncentracije beta-karotena daje vrlo važan doprinos zdravlju, bistre oči, glatku kožu i zdrav izgled kose,te usporava i sprječava kancerogeni rast.

Prednosti Crne Kraljice u odnosu na ostale sorte:

slatka,sočna i jednostavno posebna
do 40% više beta-karotena
visok postotak antocijana
jednostavna priprema
bez genetičke manipulacije

Često kupljeno zajedno