• Uzgojeno u Hrvatskoj

Lubenice

Nema na zalihi

*Slika je simbolična

*Besplatna dostava za iznos iznad 100 €

Opis proizvoda:

Lubenice su porodica Cucurbitaceae, mogu biti okrugle, duguljaste ili sfernog oblika, te kore i mesa različite boje. Lubenica ima izuzetno velik postotak vode,otprilike 92% i zbog toga je najpoželjnije voće ljeti za gašenje žeđi. Znanstveno ime za lubenicu je Citrullis lanatus. Podrijetlom je iz Afrike uzgajana u Egiptu gdje je hijeroglifski oslikana na zidovima zgrada.

Lubenica je izvanredan izvor vitamina C i vrlo dobar izvor vitamina B1, B6, A magnezija,kalija i tiamina potrebnih za proizvodnju energije. Ima veći sadržaj vode i niži kalorijski sadržaj ,te je zbog toga poželjna u mnogim dijetama Količina karotenoida u lubenici, posebice likopena i beta-karotena,povećava se ako je pohranjena na sobnoj temperaturi. Visoki unos vitamina C i beta-karotena smanjuje rizik od bolesti srca,smanjuje spazam kod bolesnika s astmom i smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Likopen je također sastavni dio lubenice i pomaže u rješavanju nekih od simptoma osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Lubenice se gotovo uvijek jedu sirove ili servirane s drugim voćem u voćnoj salati.

Lubenice se razlikuju po boji kore i mesa :zeleno-crvena,zeleno-žuta,zeleno-narančasta,žuto-crvena,žuto-žuta te su Vam kao takve dostupne kroz Exotic King.

Nutritivne vrijednosti za 152 g lubenice(48 cal):

Vitamin C 14.5 mg
Vitamin B6 0.22 mg
Vitamin B1 0.12 mg
Kalij 176.3 mg
Magnezij 16.7 mg

Često kupljeno zajedno