• Uzgojeno u Hrvatskoj

Tikvice zucchini

Nema na zalihi

*Slika je simbolična

*Besplatna dostava za iznos iznad 100 € (753,45 kn)

Opis proizvoda:

Tikvice su iz porodice Cucurbitaceae,vrsta Cucurbita pepo,a dolaze u mnogo različitih sorti. Svaka sorta se razlikuje u obliku, boji, veličini i okusu, ali sve one dijele i neke zajedničke karakteristike. Cijele su jestive uključujući koru meso i sjemenje, neke proizvode i jestivo cvijeće, krhke su i ne mogu se čuvati duže vrijeme. Naziv dolazi od talijanske riječi zucchino što znači male tikvice. Tikvice su žute, zelene ili svjetlo zelene,i općenito imaju oblik sličan krastavcu,iako je nekoliko vrsta koje su okrugle ili oblika boce. Tikvice se najčešće poslužuju kuhane,a mogu se pripremiti i na pari, na žaru, punjene i pečene, na roštilju, pržene ili kao dodatak u drugim receptima, kao što su nabujci s povrćem. Također se mogu ispeći na kruhu, ili uključene u tortu mix. Njihovo cvijeće se može jesti punjeno.

Ove zdrave tikvice odličan su izvor vitamina A ,C, B1, B2 ,B6, folata, kalija, mangana, magnezija, dijetalnih vlakana, omega 3 masnih kiselina, folne kiseline, bakra i fosfora.

LJEKOVITOST

Mnoge od ovih hranjivih tvari dokazano je u istraživanjima da su korisne u prevenciji ateroskleroze i bolesti srca. Magnezij je pokazao da je koristan za smanjenje rizika od srčanog udara i moždanog udara. Zajedno s kalijem u tikvici, magnezij je također koristan za smanjenje visokog krvnog tlaka. Vitamin C i beta-karoten može pomoći da se spriječi oksidacija kolesterola koji može smanjiti progresiju ateroskleroze . Vitamin folna kiselina može razbiti opasni nusprodukt metabolizma pod nazivom homocistein, koji može doprinijeti srčanom i moždanom udaru ako je njegova razina previsoka.

Nutritivne vrijednosti za 180 g(360 kcal) kuhane tikvice:

Proteina 1.64 g
Dijetalna vlakna 2.52 g
Triptofan 0.01 g
Omega3 masne kiseline 0.15 g
Vitamin C 9.90 mg
Vitamin K 6.30 mcg
Vitamin B6 0.12 mg
Vitamin B1 0.08 mg
Vitamin B2 0.07 mg
Vitamin B3 0.92 mg
Mangan 0.38 mg
Magnezij 43.20 mg
Kalij 345.60 mg
Fosfor 70.20 mg
Kalcij 48.60 mg
Željezo 0.65 mg
Folati 36.98 mcg

Često kupljeno zajedno