• Uzgojeno u Hrvatskoj

Gorka dinja 1kg

Nema na zalihi

*Slika je simbolična

*Besplatna dostava za iznos iznad 100 €

*Jedinična cijena je 5 kg proizvoda

Opis proizvoda:

Gorka dinja ili buča je iz porodice Cucurbitaceae,biljka je koja raste u tropskim i suptropskim područjima srednje i južne Amerike,Afrike i Azije. Uzgaja se kao hrana i lijek. Biljka raste kao loza s dugim rascjepkanim listovima i žutim cvjetovima. Plod izgleda kao bradavičasta tikvica izdužena oblika i nalik krastavcu. Mladi plod je zelen, te se pretvara u narančasto- žut kada je zreo. Zreo plod puca, rastvori se na tri dijela i otpušta brojne crvene sjemenke. Svi dijelovi biljke su gorki i jestivi- list, plod i sjeme. Nezreli plodovi vrlo su dobar izvor vitamina C, kalija i fosfora. U kulinarstvu dinja se može pripremati s krumpirom, kuhana, pečena i pržena. Sušeni listovi koriste se za čaj.

Gorka dinja sadrži glikoprotein lektin koji je po aktivnosti sličan inzulinu i snižava koncentraciju glukoze u krvi, te djeluje kao imunomodulator tj. ekstrakt biljke pojačava imunološke stanične funkcije u ljudi koji boluju od raka i HIV infekcije ( dovodi do smrti stanica karcinoma i sprječava njihovo umnožavanje ). Od lišća se pravi čaj koji je koristan u prevenciji i liječenju Malarije,te potiče probavu i djeluje antibakterijski.

Nutritivna vrijednost za 100 g ploda:

Kalorije 19 kcal
Ugljikohidrati 4.3 g
Dijetalna vlakna 2 g
Mast 0.18 g
Proteini 0.84 g
Folati 51 g
Vitamin K 4.8 g
Vitamin B1 0.051 mg
Vitamin B2 0.053 mg
Vitamin B3 0.28 mg
Vitamin C 33 mg
Kalij 319 mg
Kalcij 9 mg
Magnezij 16 mg
Fosfor 36 mg
Natrij 6 mg
Napomena:
Konzumacija se ne preporuča trudnicama i dojiljama, zbog tvari iz biljke koje djeluju na kontrakcije maternice i prenose se putem mlijeka.

Često kupljeno zajedno