• Uzgojeno u Hrvatskoj

Tamarillo 1 kom

1,80 

*Slika je simbolična

*Besplatna dostava za iznos iznad 100 €

*Jedinična cijena je 1 kom proizvoda

Opis proizvoda:

Solanum betaceum (syn. Cyphomandra betacea) je malo drvo ili grm obitelji Solanaceae. Daje plodove u obliku jajeta i jestivo je voće. Ostala imena uključuju stablo rajčice ili Tomate de árbol.

Tamarillo je porijeklom iz Perua, Čilea, Ekvadora i Bolivije. Tamarilo je drvo rajčica koja daje pojedinačne plodove ili u grozdovima od 3 do 12 jajolikih plodova. Različitih veličina od 4,5 – 8 cm dugih i 3 – 4 cm širokih.

Površinska boja ploda može biti tamno ljubičasta, zagasito crvena, narančasta ili žuta, moguće je da su plodovi prošarani tankim uzdužnim tamnim linijama. Boja mesa varira od narančasto-crvene ili narančasta do žute ili krem žute. Dok je kožica dosta čvrsta i neugodna okusa, vanjski sloj ploda je sočan i blag. Meso je meko, sočno i slatko kiselkasto okruženo sjemenom sa dva poduža odjeljka. Žuti plodovi su obično i malo slađi. Plodovi iznutra mogu biti tamni, tamno ljubičasti, crveni i žuti u žutim i narančastim plodovima. Jestivo sjeme je tanko, gotovo plosnato, okruglo, veće i tvrđe nego kod obične rajčice.

Tamarillo je bogat kalcijem, karotenom, niacinom, fosforom, željezom, proteinima, vitaminom C i tiaminom.

Tamarillo se često jede sirov. Plod je slatko – kiselog okusa i stoga je popularan za salate, variva, džemove, žele, sokove, i nadjev kolača. Koža se može jesti, ali ima vrlo gorak okus.

Često kupljeno zajedno